Mitä tapahtuu keskiaikaseuran pukutapahtumissa?

Keskiaikayhdistyksemme omissa tapahtumissa ei ole yleisöä, vaan juhlamme ovat yksityistilaisuuksia. Mitä juhlissa sitten tehdään? Kaikki tässä artikkelissa mainitut asiat ovat nyt vain summittaisia suuntaviivoja, mitä juhlissa saattaa tapahtua. Meillä on erilaisia juhlia ja jokainen juhlan järjestäjä määrittelee oman juhlansa kulun toki erikseen!

Pukutapahtumissamme pukeudutaan keskiaikaisesti, syödään ja juodaan aikakautisia ruokia ja juomia aikakautiseen tapaan sekä vietetään aikaa keskiaikaan sopivilla tavoilla – muun muassa tehden käsitöitä, pelaten, musisoiden ja laulaen, tanssien, harjoitellen asetaitoja – tai vain nauttien tunnelmasta, josta nykyaikaisuudet loistavat poissaolollaan.

Näissä tapahtumissa jokaisella on omat vaatteet ja varusteet – joko itse tehdyt, ostetut tai lainatut. Juhlat ovat yleensä suunnattuja kaiken ikäisille. Tapahtumiin tulee ilmoittautua etukäteen. Paikalle ei voi vain ilmestyä. 

Pukutapahtumiamme varten vuokraamme yleensä jonkun edullisen leirikeskuksen, jossa on iso sali, makuutilat ja riittävän pätevä keittiö. Keskiaika- tai viikinkileirejämme varten taas yleensä käytämme yhdistyksen omaa maa-aluetta, Lujakalliota, joka on Hämeen Hattulassa. Tämä artikkeli kuitenkin nyt keskittyy nyt pukutapahtumiin leirikeskuksissa.

Yleensä perjantai-iltana on saapuminen paikalle normielämän vaatteissa (joista käytetään joskus myös nimitystä ”mundikset”), alkaen siitä kellonajasta, jonka tapahtuman järjestäjä on ilmoittanut. Omat makuutavarat kannattaa samantien viedä makuutiloihin. Yleensä leirikeskuksissa on patjat, joten tarvitset nukkumiseen oman tyynyn, esim. yksivärisen tyynyliinan, lakanan sekä peiton tai viltin. Lue myös järjestäjän ohjeet nukkumisjärjestelyistä.

Makuutiloja ei yleensä pidetä aivan yhtä keskiaikaisina, kuin yleisiä tiloja tai salia. Paloturvallisuussyistä käytävillä on mm. pattereilla toimivat kynttilät. Huomioithan kuitenkin, että makuutilojen äänet ja valot kantautuvat yleisiin tiloihin, joten vältä makuutiloissakin modernia äänimaailmaa ja sulje ovi, jos käytät hetkellisesti sähkövaloa.

Jos mahdollista, omat eväät kannattaa valita niin, etteivät ne vaadi kylmäsäilytystä. Tapahtuman keittiön jääkaapissa saattaa kuitenkin olla vähän tilaa kävijöiden eväille. Tämä tarkoittaa lähinnä juustojen säilytystä, ei olutpullojen. Viileällä keväällä tai syksyllä eväät säilyvät muuten aika hyvin autossakin.

Ennen juhlan alkua kalustamme salin, peitämme tai nostamme piiloon kaiken helposti poisvietävän modernin (tästä käytetään joskus myös nimitystä ”proppaaminen”)  ja nostamme seinille upeat seinävaatteemme. 

Sen jälkeen vaihdetaan keskiaikavaatteet ja odotellaan alkuinfon alkamista. Alkuinfossa (josta käytetään joskus myös nimitystä ”alkubrief”) tapahtuman järjestäjä kertoo mm. käytännön järjestelyistä sekä ensiapu- ja paloturvallisuudesta. Alkuinfossa kerrotaan myös mahdollisesta saunomismahdollisuudesta ja, että missä pääset tiskaamaan astiasi ruuan jälkeen. 

Sen jälkeen laskeudutaan keskiaikaan, joka tarkoittaa, että valot laitetaan pois, kännykät äänettömälle ja pöydiltä pistetään pois kaikki moderni, kuten mehutiivistepullot tai autonavaimet. Silmälasit, kuulolaitteet, pyörätuolit, uniapneakoneet jne kuitenkin katsotaan terveydelle välttämättömiksi seikoiksi emmekä puutu niiden käyttöön millään tavalla keskiaikaisuuden (josta käytetään joskus myös nimitystä ”periodisuus”) vallitessa.

Mikäli tapahtuman järjestäjä on ilmoittanut, että perjantaina on ruokaa, niin sitä tarjotaan tämän jälkeen. Ruoka tehdään niistä raaka-aineista, joita keskiajalla Euroopassa tai Arabiassa tunnettiin. Yleensä allergiat kuitenkin pyritään huomioimaan hyvin. Perjantain ruoka on yleensä vain yksi kattaus, mutta tapahtuman järjestäjä ja keittiö luonnollisestikin itse määrittävät, paljonko ruokia tekevät ja kuinka usein niitä tarjotaan. Tapahtumamainoksessa tai ennen juhlaa sinulle lähetettävissä infoissa yleensä kerrotaan, milloin ruokaa tarjotaan.

Mikäli on ilmoitettu, että mennään omin eväin niin silloin kannattaa kaivaa eväät esiin. Yleensä ruuanvalmistusmahdollisuutta ei ole. Eväiden kannattaa olla helppoja, kuten leipää, päällisiä, tuoreita tai kuivattuja hedelmiä jne. Kannattaa huomioida, että näkyvät tai tarjottavat eväät tulevat olla ajanmukaisia – ei esimerkiksi kolajuomia, sipsejä, tomaattia tai banaaneja (katso tästä erillinen linkki artikkelin lopusta).

Ruuan jälkeen pääset tiskaamaan astiasi sille varattuun paikkaan, joka on yleensä joku tietty lavuaari saniteetti- tai suihkutiloissa. Siellä on tiskiainetta ja harja. Kun käyt tiskaamassa, suljethan oven, jos käytät sähkövaloa.

Jos perjantaille tai lauantaille on tarjolla sauna, voivat halukkaat saunoa. Yleensä ensin on naisten sauna, sitten miesten sauna, sitten sekasauna. Tämä saattaa kuitenkin varioida järjestäjän ohjeiden mukaan. Kaikissa juhlissamme ei ole saunaa.

Aika usein osa porukasta jää istumaan pitkää iltaa saliin syöden, juoden, laulaen ja tanssien. Mikäli tahtotila mökätä aivan aamun pikkutunneille asti on, on tietysti mainiota jos se voidaan tehdä vaikkapa saunatuvalla.

Lauantaina aamulla juhlissa yleensä tarjotaan aamiaista. Se saattaa olla esim. puuroa ja leipää, riippuen, mitä emännät tai isännät tarjolle laittavat. 

Lauantaina päivällä yleensä juhlissa on aikaa istuskella ja jutella, tehdä käsitöitä, pelailla pelejä tai harjoittaa jousi- tai asetaitojaan pihalla. 

Päivällä tarjotaan yleensä myös lounas. Jos tapahtumailmoituksessa ei näin kerrota, nauti päivällä omia eväitä.

Mikäli kyseessä on hovitapahtuma, niin illansuussa on hovi (katso tästä erillinen linkki artikkelin lopusta). Sen jälkeen alkaa juhlaruokailu (josta käytetään joskus myös nimitystä ”feast”, engl. tai ”festus”, lat.). Festuksessa saattaa olla useita kattauksia.

Juhlaruokailun aikana saattaa olla ohjelmaa, kuten näytelmä, musisointia, joku peli tai mitä vaan väki keksiikään. Tunnelmanluojana toimivat juhlijat itse ja sitä upeampaa on, mitä useampi keksii jonkun keskiaikatunnelmaan sopivan ohjelmanumeron esittääkseen tai tarinan kerrottavakseen. Ilta saattaa jatkua pitkäänkin laulaen ja karkeloiden.

Sunnuntaina aamulla juhlissa yleensä tarjotaan aamiaista. Se saattaa olla esim. puuroa ja edellisillan rääppeitä, riippuen, mitä emännät tai isännät tarjolle laittavat.

Sen jälkeen vähitellen vaihdetaan takaisin normielämän vaatteisiin, siivoillaan, pakataan tavarat, otetaan seinävaatteet alas, jätetään paikat siistimpään kuntoon kuin sinne saapuessa ja lähdetään kotiin sydän täynnä iloa. 

Tuleppa mukaan kokemaan unohtumattomia elämyksiä!


Lue myös artikkelit:
– Erilaiset Tapahtumat, joita yhdistyksessämme on.
– Artikkeli Keskiaikatapahtumaan sopivaa naposteltavaa
– Artikkeli Keskiaikajuhlan etiketti sekä upeat hovit!
– Kurkkaa myös Ohjeita keskiaikaharrastamiseen.